Autonom fremtid på Herøya

Om ti år håper jeg vi har verdens mest avanserte og effektive logistikksystem her på...

Om ti år håper jeg vi har verdens mest avanserte og effektive logistikksystem her på Herøya, sier Sverre Gotaas. Lederen av Herøya Industripark vil øke sikkerheten på området ved å ta i bruk autonome løsninger.

På Herøya utenfor Porsgrunn ligger en av Norges største industriparker. Bedriftene i Herøya Industripark har en samlet omsetning på mer enn 13 milliarder, og omfatter alt fra store bedrifter til små enkeltpersonforetak.
 – Leietakerne er like sammensatt som AS Norge, noen få store, og mange små og mellomstore, sier Sverre Gotaas, leder av Herøya Industripark.

 

Sverre Gotaas, Herøya Industripark

Vil begrense persontrafikken
Blant de store er Yara, som er den største produksjonsenheten i Herøya Industripark. Om få år sjøsettes det førerløse skipet Yara Birkeland, verdens første autonome containerskip. Skipet skal frakte containere fra industriparken på Herøya til Brevik og Larvik havn, helt uten mannskap.
– Et naturlig steg i prosessen er å gjøre lasting og lossing av skipet automatisk og autonomt, med store vogner som flytter containere og går autonomt fra kai til lager, sier Sverre Gotaas. Dette er Yara i gang med, og Gotaas tror store deler av infrastrukturen i industriparken går mot en autonom framtid.
– Målet vårt er at parken blir så effektiv og sikker som mulig. Derfor ønsker vi å begrense persontrafikken, og det oppnår vi hvis transporten inn og ut av industriparken blir autonom, sier Gotaas. Industriparken samarbeider ogsåmed BaneNOR og Jernbanedirektoratetom om å se på mulighetene for å gjenåpne jernbanesporet på området.
– Da får vi togtransport inn til Herøya, og hvis lasting og lossing av godstogene blir autonom, nærmer vi oss en autonom logistikksone i parken, sier Gotaas, men legger til at dette ikke er noe som skjer i morgen.
– Det er vanskelig å sitte i 2018 å spå riktig om framtida. Yara Birkeland blir testet tidlig i 2020, og vi ser for oss å ta dette skrittvis. Å få all transport i parken autonom er en ambisjon, men da er vi avhengig av at bedriftene som leier hos oss vil det samme.

Førerløse busser  
I samarbeid med Porsgrunn kommune ser Herøya Industripark også på et prosjekt som kartlegger mulighetene for å etablere et transporttilbud med selvkjørende busser.
– Vi vil se om det er mulig med autonom busstransport fra et knutepunkt i Porsgrunn sentrum og til Herøya. Kanskje kommer det om noen år en førerløs buss og plukker opp de ansatte og kjører dem til Herøya Industripark, sier Gotaas, og viser til at de i Kongsberg er i gang med å teste førerløse busser. Ti år frem i tid håper han at alt storgods som skal inn og ut av parken går autonomt, og at interntransporten er mer eller mindre selvkjørende.
– Jeg håper at færre mennesker trenger å ha sitt daglige virke inne på selve industriområdet. Dette er ingen by, det er et fabrikkområde, og jo færre vi utsetter for denne risikoen, jo bedre. Autonomi er ikke et mål, men et middel for å oppnå noen annet. Vi ønsker å effektivisere og øke tryggheten, sier Gotaas.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler