Vil nå klimamål med CO2 -fangst

FNs klimarapport viser at klimagassutslippene må reduseres med 40-50 prosent innen få år...

FNs klimarapport viser at klimagassutslippene må reduseres med 40-50 prosent innen få år. Ifølge Trude Sundset i Gassnova kan CO2-fangst være løsningen.

Resultatene fra FNs klimapanel er skremmende. Det haster med å komme i gang med omfattende klimatiltak, sier Trude Sundset (bilde over), Adm. Dir. i Gassnova som leder statens foretak for CO2 - håndtering.
Gassnova er nå i gang med å realisere et fullskalaprosjekt for CO2-fangst og -lagring, også kalt CCS. Planen er å hente CO2 fra industrien, frakte det med skip til et mellomlager på Vestlandet, og deretter injisere det i et reservoar i Nordsjøen. 

1,5 Grader
Ifølge FNs klimarapport må utslippene av klimagasser reduseres med 40-50 prosent innen 2030, for å begrense oppvarmingen til 1,5 grader.
– Vi må finne løsninger som er realistiske og kan igangsettes nå, ikke bare drømme om en annen tilværelse uten CO2-utslipp. Det Gassnova forsker på er et direkte svar på utfordringene FN viser at vi står overfor. Vi tar CO2 fra industriutslipp, som bidrar til cirka 25 prosent av globale utslipp i dag. Får vi kostnadene på teknologien ned kan vi kanskje også fange karbondioksid direkte fra lufta en gang i fremtiden, slik FN-rapporten peker på. Vi tror CCS blir et effektivt klimatiltak, og det er helt nødvendig for å nå Parisavtalens mål, sier Sundset. I høstens statsbudsjett bevilget regjeringen omlag 670 millioner kroner til CO2-fangstarbeid, og dette sikrer at Gassnovas satsning på et fullskalaprosjekt for fangst og lagring av CO2 i Norge fortsetter for fullt.

Sementfabrikk med nullutslippsvisjon
Et av industrianleggene som er klare for Gassnovas CO2 -fangstprosjekt er sementfabrikken Norcem. Fabrikken ligger i Brevik, i Porsgrunn kommune, og kan bli verdens første sementfabrikk med fullskala CO2 -fangst.
– Dersom Stortinget velger ut Norcem vil CO2 hentes fra fabrikkanlegget i Brevik, mellomlagres på Kollsnes utenfor Bergen, for deretter å fraktes i en rørledning ned til 3000 meter under havbunnen, forteller Sundset. Prosjektet er nå i sin siste fase, og ambisjonen er at det skal legges frem for Stortinget våren 2020 eller2021.
– Vi har aldri vært så nære å realisere CCS som vi er nå. Dette kan blir kjempestort, og hvis vi lykkes går det forhåpentligvis raskere for resten av verden å ta i bruk metoden, sier hun, og legger til at Norge ikke kan redde verden alene, men hjelpe verden å redde seg selv.
– Vi skal dele kunnskap og spre forståelse for CCS. Vi er heldige i Norge, vi har både industri og politikere som er ansvarlige og som samarbeider godt. Det er et fortrinn som gjør at vi kan gå foran.

 
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler